Oropesa del Mar Oropesa del Mar Oropesa del Mar

Español English Valencià Deusch Français
Història

Història

Arrere Endavant

Els primers vestigis del passat de l'home per Orpesa/Oropesa del Mar, trobats al Cau d’En Borrás, daten ni més ni menys que de l'Edat de Pedra . Tot i que les primeres anotacions no apareixen fins a l'època romana, quan trobem una literatura que fa referència a grans contingents ibers a la costa mediterrània. De fet, algunes restes arqueològiques d'aquesta cultura van ser descobertes a la denominada Orpesa la Vella .

En l'any 1103 apareixen referències del lloc en les conquestes de les hordes mercenàries dels almoràvits . En 1233, Jaume I el Conqueridor semblava recuperar definitivament el poblat, que poc després donaria Ramon Berenguer a l'Ordre de Sant Joan de l'Hospital . Més tard, la vil·la passaria per diversos senyorius, entre els quals destaquen els Jaffero, els Thous i els Cervelló .

No obstant això, l'Orpesa del Mar actual és l'hereva d'una vil·la que sorgeix amb la Carta Pobla de 1589, quan 24 famílies van repoblar un lloc que es trobava abandonat. L'aparició de diferents malalties i epidèmies, així com les dures conseqüències de les guerres, van posar en seriosos problemes al poble durant bona part de la seua història. Per això, no és fins a l'arribada del segle xx quan Orpesa inicia un procés de creixement que s'accentua a partir de la segona meitat de segle gràcies a la inestimable ajuda del turisme, que proporcionaria al municipi un fort i decisiu impuls econòmic, que el va portar a la pròspera situació actual.

 

Compartir aquesta página en
facebook twitter email