Oropesa del Mar Oropesa del Mar Oropesa del Mar

Español English Valencià Deusch Français
Pic del Penyagolosa

Pic del Penyagolosa

Arrere Endavant

És considerat el sostre de la Comunitat Valenciana per excel·lència, el segon pic més alt de la Comunitat Valenciana superat solament per l'Alt de les Barracas (Cerro Calderón), també a la província de Castelló i forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana.

La muntanya de Sant Joan de Penyagolosa comprén una superfície de 1.094,45 hectàrees, i el seu pic més elevat està a 1.814 m d'altitud sobre el nivell de la mar.

Existeixen multitud de vestigis dels pobles que van habitar i van passar pel Penyagolosa; així als voltants del parc es localitzen assentaments ibers, restes de calçades romanes, etc.

El santuari de Sant Joan rep cinc peregrinacions a l'any, entre elles una des de la província de Terol i una altra des de Les Useres.

El Penyagolosa és el cim capdavanter per als valencians i també un referent per a l'excursionisme. Els seus cims, llomes, turons, senderes i fins i tot penya-segats han format part de les vides de diverses generacions de muntanyencs.

Dominen les pinedes, tant de pi roig com negre, però també abunden l'auró, til·ler, roure melojo, grèvol, pomera silvestre i teix, del qual es dona ací la major població de les terres valencianes. En les penyes del cim creixen plantes estranyes, entre les quals destaca el gerani de *Cavanilles, dit així en honor al seu descobridor, un botànic valencià.

Respecte a la fauna, destaca la concentració de rapinyaires, sobretot l'àguila real. En els últims anys han tornat els voltors. Entre els *mamiferos destaca la cabra salvatge i els xicotets insectívors com la musaranya i el talp. En les pinedes s'aprecien diversos ocells forestals, com la chova piquirroja. Sobreïxen dues papallones, l'Apol·lo i la Graelsia Isabellae.

Localització

Localitzat entre els termes municipals de Vistabella del Maestrat, Xodos i Villahermosa del Río, representa una fita geogràfica de primer ordre i un referent cultural molt arrelat en la tradició valenciana.

Pujada al pic Penyagolosa

Temps de realització: 45 min.

Dificultat: mitjana- alta.

Desnivell: 300 m.

L'ascens al pic és una continuació de la Ruta Roja del Barranc de la Pegunta.La ruta del Barranc de la Pegunta comença en l'aparcament dels vivers forestals, al costat del ermitorio de Sant Joan de Penyagolosa i recorre la microreserva de flora de la Pegunta fins a la Banyadera i el Corralico (vosté pot veure tota la informació de la ruta roja ací).Des de l'esplanada del Corralico, prendrem la zigzaguejant senda a través d'un bosc de pi albar que ens ajudarà a guanyar altura ràpidament.

Parada 1. A meitat d'ascensió trobem una xicoteta construcció. Des d'ací hem guanyat altitud i les primeres masies s'albiren per damunt de la muntanya. A poc a poc eixim de la zona boscosa trobant vegetació d'altitud més adaptada al fred i sòls pobres: savina de muntanya (Juniperus sabina), coixins de monja (Erinaceum anthyllis) i herba de Penyagolosa (Erodium celtibericum). Des d'ací tenim el cim a un tir de pedra encara que encara ens farà suar una estona més en el seu últim tram.

Parada 2. Una vegada aconseguida el cim gaudirem d'una de les millors panoràmiques de la Comunitat Valenciana. En dies clars és fàcil albirar el Montgó i les altes serres de la Marina, les illes Columbretes i el delta de l'Ebre.

El descens es fa per la mateixa ruta sempre seguint la sendera per a evitar l'erosió del sòl d'aquest lloc tan fràgil i singular.

Accedeix a més informació del parc: rutes, activitats, ...

 

Traductor SALT.gva

Compartir aquesta página en
facebook twitter email